Правата на родителите

12 Август 2016г.
Правата на родителите
Голяма част от днешните родители робуват на децата си - не спират да се занимават с тях, изчитат купища книги и статии, посещават най-различни специалисти, организират времето им така, че да са винаги ангажирани, надзирават ги, планират живота им. От една страна родителите вече са информирани колко е важна ролята им и какво голямо разнообразие от методи имат на разположение, от друга страна все по-често родителите не са уверени в себе си, чувстват се безсилни и се отказват от собствените си права, за да служат на децата си. 

Родителите имат право да изразяват собствените си чувства - от голямо значение е на децата да се дава право да изразяват чувствата си, да се насърчават да говорят за тях, но също така е необходимо и родителите им да го правят. Сдържането, стискането на зъби и трупането на напрежение имат много по-лош ефект. 

Правото на отпуск от децата - съпружеската двойка трябва да има собствено съществуване. Пътуването без деца или прекарването на няколко часа седмично насаме са здравословни за цялото семейство. Когато мама и татко са щастливи, децата автоматично се чувстват по-добре. 

Имате право да допускате грешки и да бъдете несъвършени - просто е невъзможно да сте безгрешни. А чувството на вина е съсипващо и парализиращо. Реалистична ли е надеждата, че можете да се освободите от всичките си недостатъци, от всичките си човешки слабости, само защото сте станали родители?

Имате правото да бедете себе си. И без това не можете да бъдете различни. 

На какво друго имате право?

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg