Психолог, индивидуален и семеен консултант

Вторите родители и смесените семейства

Вторите родители и смесените семейства
Какво е втори баща или втора майка? Човек, чиято съпруга или чийто съпруг вече има едно или повече деца. Какво е смесено семейство? Семейство, в което съжителстват възрастни, имащи дете или деца от предишен брак. 
Някои втори бащи или майки внезапно се сблъскват с това да си родител, докато истинските родители имат повече време за адаптация. Това внезапно изстрелване в дебрите на родителството може да доведе до някои трудности. Откъде идват те?
На първо място от липсата на постепенно привикване. Основна разлика между вторите родители и истинските родители е афективната връзка, която родните родители имат с децата си. Те също, както вторите, са станали внезапно родители, но са имали време да изградят отношения. 
Второ - смесеното семейство поражда взаимоотношения, които са много по-сложни, отколкото в биологичното семейство, при все че и те са много сложни. В такова семейство се развиват възможно най-сложни връзки - между майката и заварените ѝ деца, между бащата и доведените му деца, между самите деца. 
Трето - в смесените семейства отношенията съдържат известна ревност. Всеки родител и всяко дете следи да не би някой друг да се облагодетелства за негова сметка. Нерядко вторите родители и деца таят противоречиви чувства едни към други. Вторите родители се шокират да установят, че чувствата им не са такива, каквито би трябвало да бъдат. Внезапното родителство не е непременно равно на внезапна обич. 
Четвърто - второто семейство винаги е преследвано от призрака на първото. Децата не се интересуват дали родителите им са щастливи, дали постъпват разумно, през какви трудности преминават и с какво се сблъскват. Те просто знаят кои са родителите им и знаят, че никой не може да ги замести. В този смисъл вторите родители могат да се чувстват и да са възприемани като натрапници. Децата също имат склонност да идеализират родителите си, особено ако са мъртви. Никой втори родител не може да се мери с истинския, нито пък с призрака му. 
Пето - ролите на истинските баща и майка са ясни в семейството, но ролите на вторите баща и майка са с далеч по неясни очертания. Те сами трябва да намерят мястото си и сами да разберат променливите правила на играта. 

Вторите родители имат надежди, които често са нереалистични. Ако вече имат свои деца, знаят от личен опит, че децата са егоцентрични и съжителството с тях е едно голямо предизвикателство, то тогава едва ли ще са много изненадани от това, което ги очаква в новото семейство. Въпреки това е необходима гъвкавост. 
По-лесно към вторите родители се приспособяват по-малките деца или пък вече порасналите, достигнали зрялост. Най-трудно това се случва с юношите. Те нерядко са враждебни и недоверчиви и към собствените си родители, а една такава внезапна промяна може да засили напрежението. Възникват много въпроси около собствените деца на вторите родители, отношенията им с тях, с техните втори родители, с новите братчета и сестричета. Цяла мрежа от връзки. 
Всичко това може да има негативен ефект и върху отношенията между самите родители. Може да възникне враждебност заради децата, може комуникацията да се затрудни и да възникнат съмнения, раздори и неразбирателства. 

Консултирането с психолог няма да даде готово решение за справяне, но може значително да улесни комуникацията и да осветли скрити ресурси, които родителите, създали ново семейство притежават, но са забравили. 
Как се чувствате Вие в ролята си на втора майка или втори баща? 

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg