Консултиране на родители

26 Юни 2019г.
Консултиране на родители

Към съвременните родители са отправени страшно много изисквания и те са затрупани от най-различни теории за отглеждане и възпитание. Като започнем от това каква музика да слуша майката по време на бременността, минем през храненето и стигнем до безбройните възпитателни и образователни направления, то се оказва, че толкова много информация и толкова много посоки, в които трябва да се справят, се оказват объркващи и изтощаващи.


Естествено всеки родител иска най-доброто за детето си и се старае, полага усилия, дава всичко от себе си. Но в един прекрасен ден чува думите: „Детето ви е за психолог!”  и … и се страхува. Освен това тези думи най-често се преживяват като обвинение. Обвинение, че не се справя в най-важната си мисия, макар всички усилия и всички трудности.


Обикновено преди да потърсят психолог, родителите са опитали различни похвати, някои от които за кратко са били ефективни, други – никак. Често те се питат дали е по-добре да бъдат търпеливи и угаждащи, да бъдат приятели на децата си, или трябва да упражняват строг контрол с твърда ръка. Спомнят си как самите те са били възпитавани, което ги води или до идеализация, или до тотално отхвърляне. Освен с проблемите около децата, майката и бащата трябва да се справят и със собствените си чувства – гняв, отчаяние, раздразнение, безпомощност.


Родителите се обръщат към психолог, изпълнени и с други преживявания – надежда, че той ще им помогне, ще им каже как да се справят, но и притеснение, че той ще ги обвини, че някъде да сгрешили. Важно е да отбележим, че психологът не обвинява и не санкционира. Той нито е в позиция на идеален свръхчовек, нито в позиция на съдник. Психологът е единствено специалист. Което обаче не означава, че има готови отговори. Един и същ проблем в две различни семейства ще има съвсем различни причини и решения. Ето защо преди да се срещне психологът с детето, ако изобщо се налага да се срещат, родителите го посещават и разговарят с него – за семейната обстановка, за детето и за всичко, което би могло да има значение в конкретния случай.


Погрешно е да се смята, че децата не разбират, не знаят какво се случва и съответно не страдат. Сякаш те трябва да са щастливи, просто защото са деца, а страданията са достъпни само за възрастните. Всъщност децата страдат, но не винаги имат достъпен език за това, което ги измъчва и най-често те ни го „казват” чрез поведението си – като се започне от проблеми в храненето и чести боледувания, през агресивни прояви и провали в училище, до употребата на вещества и опити за самоубийство.


Когато децата демонстрират проблемно поведение и симптоми, това, което родителите трябва да контролират, са собствените си реакции, защото голяма част от проблемите в поведението на децата възникват в пряка връзка с емоционалните трудности на родителите. А тези трудности понякога са само частично осъзнати и не могат да се контролират.  Някои грешки, които родителите допускат, са от незнание, но още повече трудности произтичат от несъзнаваните емоционални проблеми, които водят началото си от собственото им детство. 


Работата, която родителите вършат с помощта на психолога, се отразява на начина им на общуване с децата и им помага да започнат да мислят за собственото си участие в проблемите на своите деца, без да изпитват смазваща вина. Консултативната работа има за цел да изследва потенциала на родителската функция, да го подкрепи и развие. 
Това е работа за децата. 
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg