Психолог, индивидуален и семеен консултант

(Не) Казвам "НЕ"

(Не) Казвам "НЕ"
... или за битката срещу вътрешния ни смут за правото да бъдем такива, каквито сме. 

"Не можах да откажа на сестра ми да гледам в петък вечер децата ѝ", 
"Не можах да кажа на началника си, че не искам да работя извънредно", 
"Не можах да кажа на съпругата си, че не искам майка ѝ да дойде на обяд", 
"Не успях да откажа на приятелката си да ѝ заема новата си рокля" - Защо? Какво Ви попречи да кажете "НЕ"? 
Какво Ви попречи да кажете каквото мислите в действителност? 
Каква своя потребност удовлетворихте, съгласявайки се да направите нещо, което не искате? 
А каква своя потребност пренебрегнахте? 

Схващането, че за да живеем в обществото, за да сме социално приети и да участваме в различни взаимоотношения, трябва да правим компромиси и жертви, е много широко разпространено. Когото и да попитате, ще Ви каже, че не може без компромиси. В името на близостта с другия, в името на мира и хармонията, трябва човек да си премълчава, да се съгласява. Сигурно е така, понякога. 
За да постигнем близост и хармония с другите, първо трябва да сме ги постигнали със себе си. Ние можем да се приближаваме към другите, за да намерим любов, но и се отдалечаваме от другите, за да утвърдим себе си. 
Още от детска възраст формираме представите си какви трябва да бъдем, за да ни приемат и харесват. Научаваме се да живеем според представите на други хора от страх, че няма да ни обичат. С развитието на личността и приближаването към зрелостта някои от тези представи отпадат, а други стават наши принципи. Но в нас е възможно да остане едно усещане, което да ни напомня, че не сме съвършени. Едно усещане, което да ни кара сами да отхвърляме себе си и да се страхуваме, че ако и другите го усетят, също ще ни отхвърлят. Налагайки различни маски и упражнявайки различни социално приемливи поведения, се опитваме да се скрием, унижаваме се и в резултат на това се чувстваме неавтентични. 

Колкото по-голяма е любовта ни към самите нас, толкова по-малко ще се страхуваме, че може другите да не ни приемат, харесват и обичат. Но как се проявява тази любов? 

Да се обичаме означава да се познаваме, да се приемаме, да си съчувстваме, да се обгрижваме, да си се радваме, да се глезим, да даваме на себе си всичко онова, което даваме и на другите хора, които обичаме. Основите на тази любов стоят в това да се познаваме. Да знаем как се е формирала личността ни, как е била повлияна от семейството, от външния свят и контактите с другите хора, да знаем кое в тази наша личност боли и да го излекуваме, да знаем кое е здраво и да го подкрепяме. Любовта към себе си започва с едно пътуване навътре и веднъж започнала не приключва. 

А Вие умеете ли да казвате "НЕ"?


Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg